Дом на културата Искър

История

Софийският духов оркестър е създаден през 1951 г. от известния български музикант Сашо Михайлов – негов пръв и дългогодишен диригент.
Оркестърът отдавна се e утвърдил като най-представителния духов състав в България, с богата творческа история. Репертоарът му включва произведения от всички стилове и епохи – класическа, романтична, народна музика, оркестрации на произведения от 19 и 20 век. Някои от най-известните български композитори са писали произведения специално за този оркестър.
Оркестърът е носител на две първи награди от фестивалите в Успер – Швейцария и Шиклош – Унгария. Изкуството му е познато в Германия, Чехия, Австрия, Унгария, Швейцария и навсякъде получава възторжените овации на публиката и ласкавите отзиви на критиката.
Със Софийския духов оркестър работят известни имена от различни музикални жанрове – световноизвестният изпълнител на кавал Теодоси Спасов, оперните певци Еделина Кънева и Пеньо Пирозов, поп-изпълнителите Мария Илиева, Любо Киров и др.
Традиционни са летните изяви на оркестъра в Борисовата градина в София и зимните концерти в зала "България". Съставът работи съвместно със Столичната община, Българското национално радио, Националната музикална академия "Проф.Панчо Владигеров", международния фестивал "Аполония" и др.

Художествено ръководство

Юли Дамянов завършва Българската държавна консерватория със специалност "Оркестрово дирижиране” при проф.Константин Илиев.
Дългогодишен главен диригент на ДМТ "Стефан Македонски", където реализира премиерите на десетки оперни, оперетни заглавия и мюзикъли: "Цар и дърводелец” от Лорцинг, "Амал и нощните посетители” от К.Меноти, "Две сърца в ¾ такт” от Щолц, "Страната на усмивките” от Лехар, "Хубавата Елена” от Офенбах, "Виенска кръв” от Й.Щраус-син, "Херцогинята на Чикаго” и "Царицата на чардаша” от Калман, "Виктория и нейният хусар” от Абрахам, "Кабаре”, "La Cage aux Folles”, "Sugar” и др., произведения за деца, много концерти, значителна част от които представени и в чужбина.
Гостува на всички значими оркестри и музикални и оперни театри в страната, дирижирал е в цяла Европа, Русия и Япония. Репертоарът му включва още "Цигански барон”, "Прилепът”, "Графиня Марица”, "Веселата вдовица”, "Рита”, "Копринената стълба”, "Брачната полица”, "Моята прекрасна лейди” и много други.
Юли Дамянов е и композитор, автор е на "Missa catholica bulgarica”, мюзикъла "Рибарски свади” по Карло Голдони, детската опера–приказка "Случки драматични с образи комични” ("Клан–недоклан”), на много симфонични ("Цветница”,”Blues 13” и др.) и вокални ("Една звезда”, "Мъжки романс” и др.) произведения, носител на награди от конкурсите "7/8” и "Борис Христов”. Два пъти  носител на наградата "Кристална лира” на СБМТД.
От няколко години Юли Дамянов е диригент на СДО и последователно работи за поддържане на високото изпълнителско и интерпретационно ниво на оркестъра.

Васил Делиев завършва оперно-симфонично дирижиране в НМА "Проф.Панчо Владигеров" в класа на проф. Иван Вулпе и проф. Иван Бакалов и хорово дирижиране в класа на проф. Лилия Гюлева. Още като студент се изявява с академичния оркестър на НМА с програми от симфонични творби на Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуман, Шуберт, Чайковски, Дворжак, Владигеров и оперни произведения от Моцарт, Верди, Пучини и др.
Творческите търсения на Васил Делиев се простират в различни музикални стилове и жанрове. Автор е на много песни, произведения за деца, джаз, поп и рок-пиеси, аранжименти за различни оркестрови формации.
Печели редица награди от престижни фестивали и конкурси: "Мелодия на годината" за аранжимента на песента "Не съжалявайте"; втора награда на Международния фестивал "Златния Орфей" за песента "Пепеляшка"; второ място на конкурсите "Бургас и морето" и "Златна Месембрия"; втора награда за "Слънчева песен" от конкурса на Съюза на българските композитори "Сладкопойна чучулига"; трета награда от конкурса, организиран от фондация "Свети Георги" и Софийска филхармония за написване на симфонично произведение в размер 7/8; награда "Лирата на Орфей" за песента "Сънища от синьо"; първа награда от международния песенен фестивал "Viva la musica" в Испания за песента "Аmore e la musica".
Успешни са и изявите му като концертиращ пианист в България и Европа.
Успоредно с композиторската и изпълнителската си дейност, Васил Делиев дирижира Симфоничния оркестър на БНР в концертни изяви и записи и работи като аранжор на Биг-бенда на БНР.

Галерия

Условия за наемане

Софийският духов оркестър е състав с уникални възможности и богата програма. Високият професионализъм на музикантите, многожанровият репертоар и възможните различни по численост формации го правят желан гост на много събития по всякакъв повод – корпоративни и лични празници, презентации, тържества и др.
Цените се договарят за всяка проява поотделно, предвид вида на формацията и продължителността на концерта.
Телефони за контакт:
0879688188 – Евгения Михайлова
0897880837 – Лидия Игнатова
0894399989 – Ева Йончева